Cykla till Nynäshamn

Igår var vädret tillräckligt bra för att jag skulle ge mig på mitt planerade projekt: Cykla till Drakboda. För er som inte vet det så ligger Drakboda i Nynäshamns kommun, strax norr om Ösmo. Jag hade inte gjort sådär jättemycket research om resväg utan tänkte att ”det ordnar sig” eftersom jag visste att det gick att cykla mellan de olika delmålen och att det dessutom finns Nynäsleden som går från min port och ända ner till Nynäs.

Jag begav mig vid 9:30 från mig. I början var det extremt välskyltat ner mot Farsta och Haninge. Inte landsvägscykling utan mer pittoreska cykelbanor mellan bostadsområden. På vissa ställen gick pendlarcykelvägarna och nynäsleden lite olika. Jag antar att det är för att de förstnämnda framförallt ska gå snabbt.

Vid Länna blev det dags att ta beslut. Nynäsleden (som skyltades rätt ut i skogen) eller Haninge. Jag tog en drickapaus och googlade på leden. Läste mig till att den passerar Tungelsta och därifrån hittar jag sista biten så då valde jag att fortsätta på det pittoreska alternativet. Från Länna gick leden mot huddingevägen, passerade Lissma och Paradiset för att så småningom komma ut på vägen mellan grödby och Tungelsta. Denna del av leden var visserligen asfaltsbelagd men bitvis rätt kuperad och med dålig asfalt. Var glad att jag har en Hybrid och inte en Racer för däcken på en racer hade nog inte varit skoj där. I ett sommarstugeområde blev det en andra vattenpaus också.

20120619-095953.jpg

Efter de knöliga vägarna var glädjen stor när jag kom ut på riktig landsväg. Jag har inte cyklat så mycket sån väg än men det är riktigt härligt. Vackra miljöer och svänger både upp och ner men blir inte allt för tungt då uppförs följs av nerför och där asfalten är slät och snabb! Ner mot Tungelsta och där avvek jag från Nynäsleden (som annars fortsätter ner mot Sorunda via mysiga småvägar) och begav mig ut mot väg 73.

Ute vid gamla väg 73 var det bara 8 km kvar men detta var nog den jobbigaste biten. Motvind och platta långa raksträckor i kombination med att sittbenen började ömma en del toppades med att kedjan hoppade av i slutet av långa backen upp mot Landfjärden. Kände mig otroligt teknisk när jag lyckades mecka på den själv…! Ja, att gå en cykelmekarkurs står på att-göra-listan. Nu hade jag ju i värsta fall kunnat bli upphämtad av mamma och pappa men känns inte bra att vara beroende av någon annan.

Totalt blev det 48 km som ink pauserna tog ganska exakt 2,5 h. Slutsatsen är att Nynäsleden är mysig och pittoresk men inte den lämpligaste om du vill cykla fort! Ska nån annan gång testa att ta mig ner via cykelpendlarvägarna istället också för att kunna jämföra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen