Från förberedelser till en lyckad tävling!

Ovanstående var temat för kursen som anordnades i Vallfaris regi nu i helgen. Jag var kursledare och gillade själv verkligen kursupplägget eftersom det verkligen inbjöd till dialog med deltagarna.

Kursen inleddes med ett teoripass på fredagen där vi under drygt två timmar gick igenom allt ifrån förberedelser, allmänna regler att tänka på till att kika på nya domarhandledningen. Många spännande frågor kom upp och jag hoppas deltagarna åkte hem lite klokare än innan!

Under kvällen utgick jag ifrån följande presentation:

Dokument vi tog upp är bland annat dessa:

Under lördagen fortsatte kursen med att ryttarna delades in i tre startgrupper. Varje grupp värmde upp under c:a 15 minuter. Då coachade jag och gav lite tips på hur man kan tänka vid uppvärmning. Sedan fick ryttarna en och en rida valfritt program, antingen på speakers kommando eller själva, de kunde också välja om de ville vara ensamma eller ha sällskap in på banan. Jag dömde enligt nya domarhandledningen och gav kommentarer men ej poäng. Varje ritt filmades också!

När alla hade ridit och vi hade fått i oss lunch var det dags för den sista delen: Genomgång av filmerna. Då fick ryttarna en och en komma in till mig, vi gick igenom kommentarerna, de fick poäng om de ville ha det men fokuserade framförallt på ridningen! Något som känns oehört positivt med nya handledningen är just fokuset på ridningen, mjukheten och korrektheten i visningen snarare än de stora rörelserna, som har betydelse först när det andra sitter som det ska!

Coachning under uppvärmning Foto: Johanna Markinhuhta
Coachning under uppvärmning
Foto: Johanna Markinhuhta

1 reaktion på ”Från förberedelser till en lyckad tävling!”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen