Havrefrallor – glutenfria och med lågt GI

Åh, vet ni? Nu när jag inte pluggar och inte jobbar mer än 100% så har jag tid att återupptäcka massa trevliga intressen såsom bakning. Jag äter ju mer eller mindre lågkolhydratskost men tycker att glutenfria livsmedel med långsamma kolhydrater såsom havregryn, quinoa och bönor passar alldeles utmärkt för mig. För mycket rågbröd och liknande gör däremot att magen protesterar direkt. Idag fick jag dock tummen ur och gjorde en variant av det havrebröd jag hittade här.  Förutom att receptet är glutenfritt är det även mjölk och äggfritt och därför passar det även en helvegetarisk kost.

Jag gjorde min version lite annorlunda, dels för att havremjölspåsen var 300 gram och dels för att jag gillar aprikos mer än russin. Dessutom hade jag inte physsiliumskal hemma utan bara den malda varianten (som de flesta känner till som fiberhusk). Gott blev det och med ett kokt, skivat ägg så blev det ett utmärkt mellanmål innan kvällsjobb.

Havrefrallor med bovete!

Recept

  • 1 pkt jäst
  • 8 dl svalt/ljummet vatten (ca 30 grader)
  • 300 g Havremjöl (Jag köpte färdigt men går att mala gryn i matberedare
  • 3 dl (180 g) bovetemjöl
  • 1/2 dl  fiberhusk
  • 1 tsk agavesirap (eller honung)
  • 1,5 tsk salt
  • Några torkade aprikoser

Instruktioner:

  1. Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Vispa ihop detta och tillsätt även sötningen.
  2. Mät upp resterande torra ingredienser ner i smeten.
  3. Kör med degblandaren eller visp i några minuter.
  4. Ha i hackade aprikoser (eller nötter etc) och rör ihop.
  5. Vänta ca 5 min för att tillåta degen att bli helt klar (fiberhusk suger åt sig vätska)
  6. Klicka ut på en plåt, jag fick ut 12 st!
  7. Låt frallorna jäsa på plåten under bakduk i ca 75 min.
  8. Sätt ugnen på 225°C och grädda i c:a 20 min. Kolla färgen!

Nilla som gjort ursprungsreceptet tipsar även om att det är viktigt att låta frallorna svalna innan man skär upp dem då de annars blir klibbiga! Goda blev de hur som helst och perfekt som frukost eller mellanmål då de pga bovetet har ett lägre GI och både bovete och havregryn bidrar med mer protein än vanligt vetemjöl samt en massa andra nyttigheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *