Projekt: Dela manen!

Bylting har en relativt tjock och lång man så jag försöker hålla den delad så mycket som möjligt. Efter en tids slarv var det idag dags igen så jag tänkte passa på att dela med mig kring hur jag gör då jag sett en del funderingar kring det på nätet. Fördelen med en delad man, förutom det rent estetiska då, är att det ger hästen en jämnare belastning på halsen. I början satte jag dit tofsar som bara stod åt olika håll och kanter och sedan försökte jag fläta någon gång men flätorna for runt lite som de ville. Efter att förra vintern läst den eminenta instruktionen på Ia och Dennis sida så har dock mina man-delningar gått bra och det har hållit sig fint i flera månader – flera grymma tips hade de!

De rekommenderar att man ska tvätta manen. Vi har dock kallstall och dåligt med badmöjligheter så jag nöjde mig med att noga reda ut manen och använda tillräckligt med pälsglans för att den ska bli lätt att kamma igenom. Jag passar då även på att göra en ”grovindelning” av manen där jag försöker lägga aningen mer man på ”nya” sidan.

Börja med pälsglans och kamma igenom manen så du får fram en tydlig bena.
Börja med pälsglans och kamma igenom manen så du får fram en tydlig bena.

När benan är på plats är det dags att börja fläta. Knepet är att fläta hårt och fläta ”underifrån”. Alltså istället för när du flätar som vanligt; tar du slingorna från mitten och viker utåt och bakåt. Det känns ovant i början men tekniken går snabbt att komma in i och detta gör att flätorna hålls neråt på ett helt annat sätt. Jag tar en slinga i taget och börjar bakom öronen. Ungefär 2-3 cm åt gången och här får kammen arbeta igen. Den kan hjälpa till så benan blir helt rak och även att flät-sektionerna blir ungefär lika stora.

Flätorna gör jag en knapp dm långa och försöker hålla samma längd på hela tiden. Tyvärr är jag inte världens bästa på just den detaljen men på avstånd så ser det bra ut i alla fall…

Påbörjat flätning!
Påbörjat flätning!

Nu är det bara tålamod som krävs, hos både dig och hästen…! När du närmar dig manken så tänk på att inte ta för breda sektioner åt gången även om manen kan bli tunnare. Nära manken är halsen mer rörlig och tar vi för breda sektioner kommer flätorna att gå upp och bli fula ganska fort.

När du är klar så ska flätorna förhoppningsvis sitta bra och länge. Går någon upp så kan du vara beredd på att behöva göra om den. När jag gjorde detta förra vintern satt flätorna i under kanske 2 månader och sedan höll sig manen delad säkert två månader till även om jag ibland behövde borsta över lite slingor som hamnade fel.

Resultat ovanifrån!
Resultat ovanifrån!
Färdigt resultat från sidan!
Färdigt resultat från sidan!

 

Lycka till med pysslandet! 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen