Spännande utveckling!

Förra helgen var det troligen sista gången jag dömde enligt det gamla reglementet. 1/4 i år införs det helt nya guidelines för islandshästsporten där mer tonvikt har lagts på god ridning och en häst som arbetar korrekt. En annan stor skillnad är att vissa extremt bra saker inte kan kompensera för brister på andra områden.

Precis samma förändring som även svenska skolan genomgått. Förr kunde goda egenskaper på ett område balanseras mot svagare på andra. Nu kan eleven inte få ett C om inte ALLA kriterier för betyget har uppnåtts. I domarhandledningen kallas detta för brandväggar! Givande och spännande diskussioner på helgens domarseminarium där exempelvis hästar på VM-nivå nu i vissa fall inte släpps upp på mer än 6 poäng på grund av brister i ridningen.

20140119-204058.jpg

1 reaktion på ”Spännande utveckling!”

  1. Spännande. Nu är jag inte så insatt i det hela med bedömningen på tävling, men får försöka bli det om jag ska visa mig på tävlingsbanan i sommar/höst. Men det där med ridning tycker jag är väldigt klokt att det ska ingå.

    Jag tyckte dock det var lite roligt på sista tävlingen jag var på, Vattar är ju inte jätteflott, men han var stabil och trygg i sin tölt genom hela T4an. Och vi drog till med en första plats, och då var det superflotta hästar med, men dom rollade och travade och var ojämna. Så bara för att man inte har flottaste hästen kan man vinna en klass. Riktigt roligt faktiskt :)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen