Ett aktivt liv, med och utan häst

Första temat i bloggutmaningen är ju ett aktivt liv. Något som ur ett hästperspektiv känns helt rätt. Aktivitet för mig är rörelse och sysselsättning, något som kommer sig ganska naturligt genom stallivet, eller vad säger ni? Jag tror många hästmänniskor håller med om att de får väldigt mycket ledig tid när de av någon anledning gör ett uppehåll i ridningen exempelvis, så det känns härligt att kunna kombinera en hobby med rörelse och frisk luft.

Hästar är inte bara att hoppa upp och rida - På SM kunde jag kombinera två intressen när Assa skulle röra på sig.
Hästar är inte bara att hoppa upp och rida – På SM kunde jag kombinera två intressen när Assa skulle röra på sig.

”Aktivitet för hälsa” är för mig är inte bara stenhårda löppass som får svetten att rinna utan det kan även handla om de metodiska rykttagen som skapar sköna rörelser genom kroppen, de tunga hinkarna och torvbalarna som ger musklerna en utmaning eller själva ridpasset som är en prövning i kroppskontroll och core-stabilitet. Så nog blir ryttare allroundtränade genom ett aktiv liv, men jag vill ändå slå ett slag för att stärka kroppen genom att träna sig själv mer fokuserat också.

Komplettera hästlivet med annan träning

Även om vi får härlig aktivitet i stallet tror jag att vi ändå behöver komplettera den. Framförallt för hållbara och jämnstarka kroppar. Här kan yoga och funktionell styrka verkligen ha sin plats! Jag älskar att yoga men att göra mina prehab-övningar är kanske inte lika kul. Fördelen med yoga är att det tack vare youtube och yogobe har blivit enkelt att genomföra hemma på vardagsrumsgolvet. Har ni inte testat att köra ett lugnt pass innan sänggående så gör det, jag kan lova att man sover gott sen.

Jag utövar Yoga på Casalls event "find your inner warrior" Bild lånad från Casall!
Jag (i rosa) utövar Yoga på Casalls event ”find your inner warrior”
Bild lånad från Casall!

För att vi ska orka hålla igång i stallet och inte bli alltför utmattade av att jobba en häst kan det även vara bra att öva upp konditionen.  Det är betydligt enklare att rida om man själv inte blir anfådd och trött när man ska utmana hästen. Cykla, powerwalka, springa, simma, dansa, gå på spinning. Här är min filosofi att hitta den aktivitet DU kan njuta av. Jag älskar min Mountainbike, jag blir glad av att rulla runt i skogen på den och utmana balansen och benstyrkan på smala små stigar – då blir inte aktiviteten ett ”måste” utan ett härligt nöje!

Andra njuter av stillheten i ett simpass eller en skogspromenad. Andra av energin som ges under ett bra pass på gymmet. Att träna ger oss förutom en bra hälsa och ett bättre flås även endorfiner. Efter en halvtimmes aktivitet frisätts dessa härliga hormoner som ger oss en må-bra-känsla och ofta lämnar oss piggare än innan vi började.

Så mitt råd till alla: njut av ett aktivt liv i stallet men glöm inte att hjälpa era kroppar att hålla längre och orka mer genom att komplettera med rörlighet och konditionsträning!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen