Hur mår du?

P3 har i dagar dragit igång ett nytt tema kring att så många människor mår dåligt i dagens samhälle. De lägger framförallt fokus på hur prestationsångest gör att många tappar bort sig själva. De gör olika reportage och uppmanar även folk att twittra med med hjälp av hashtaggen #mådåligt. 

I onsdags var jag och såg ”Next to normal” på stadsteatern (med Lisa Nilsson och Dan Ekborg i huvudrollerna). En Rockmusikal med samma tema, men där det istället är bipoläritet som är diagnosen. Otroligt stark uppsättning som uppväckte mycket känslor och tankar kring vad som är normalt, normalt mående och hur man egentligen bör hantera detta.

Jag har inga svar på den frågan men anser väl att vi i första hand borde sträva efter att förändra orsakerna till vårt mående. En sak som är värt att bära med sig är frågan:

”När var du senast riktigt lycklig?”

Svaret på den frågan kan i alla fall ge lite vägledning i rätt riktning. Kan du inte hitta något svar? Då är risken att du lite väl mycket fastnat i ”duktighetsfällan” där du lever för prestation och bekräftelse istället för din egen lycka.

Jag kan inte säga att jag i alla lägen mår bra, jag har lätt att vela överprestera och hinna med ”allt” men jag har också många stunder av glädje, både på jobbet och fritiden, så för min del gäller det att ibland ta en paus, stanna upp och låta kropp och hjärna vila ut lite.

Jag
På teater

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen