Island

Sugen på att resa till Island och vill ha lite tips på vad man kan se/göra? Här försöker jag sammanställa några av mina personliga favoriter och tips. Hoppas det kan vara till glädje!

Bil

Jeep Island

Mitt första, och kanske viktigaste tips till er som vill få ut så mycket som möjligt av er resa är att hyra

bil! Det är inte den billigaste kostnaden men det är helt klart värt det eftersom andra resesätt blir väldigt begränsade. Bussar finns men går mycket sällan. Så länge ni inte tänkte bege er in och köra över inlandet så klarar ni er med en mindre modell.

Boende

Trots finanskris kan man inte direkt kalla Island för billigt. Hotell är med andra ord inte ett budgetalternativ. Dock kan det finnas utrymme att pruta om du bokar sent. Ett annat alternativ är att boka via nätet i förväg för att kunna utnyttja rabatter. En annan idé är att ta en av alla de broschyrer som finns på exempelvis bensinstationer och som sammanställer alla bed&breakfast-ställen runt om i landet. Ett rätt ekonomiskt alternativ då man exempelvis kan välja sovsäckslogi. Det ger även möjligheten till en större spontanitet. En liten varning är dock att det kan krävas en hel del samtal om ni prickar in en populär semestervecka.

Ridning

Att rida en kortare tur med ett turridningsföretag kan vara en trevlig upplevelse, men inte direkt för ridningen i sig, utan snarare för naturupplevelsen. Är du en erfaren ryttare som så kan det annars bli lite av en besvikelse och om du vill rida ordentligt och inte bara ”åka” häst så är det bättre att göra lite extra research och försöka hitta någon lite mindre gård som tar emot gäster. Personligare och större chans till trevliga hästar. Detta gäller egentligen även längre turer också, men där kan även de större bolagen fungera. Överlag ska man inte vara rädd att ta kontakt med folk om man är intresserad av något. Gästfriheten är i allmänhet stor och många uppskattar det intresse vi har för deras hästar! Dock ett litet råd i all välmening: Överdriv inte dina ryttarkunskaper. Synen på vad som är en pigg häst på island skiljer sig något från den svenska så ber du om en pigg häst så är risken stor att du får en som du inte kan stanna.

Sevärdheterna

Det finns egentligen hur mycket som helst att se på Island. Sevärdhetssymbolen är frekvent förkommande och här kan man helt enkelt låta intressen styra i stor grad. Vattenfall finns det exempelvis gott om i hela landet. Geysir, Þingvellir och Gullfoss är en klassiker som ingår i den så kallade ”gyllene cirkeln” och det ÄR otroligt vackra platser. Är man intresserad av historia finns det många små museer runt om i landet med allt ifrån spöken (Draugasetrið) till gamla bosättningar (Stöng). I området kring Mývatn på norra Island finns bland annat Dimmuborgir. Hela området sjuder av geologisk aktivitet och Dimmuborgir består av ett antal otroliga lavaformationer. Det är här nedgången till helvetet sägs ligga och det känns inte helt otroligt när man går omkring där.

När du ändå är i trakterna av Akureyri, ta dig några mil in i landet för att besöka julhuset; Jólagarðurinn. Här är det julafton året runt och när du kliver in i det lilla huset så omges du av fantastiska juldofter, tomtar, prydnadssaker och ljus. En häftig upplevelse och också en chans att införskaffa unika julprydnader som är handgjorda av traktens konstnärer.

Bada

En klassiker när du besöker Island är förstås Blå Lagunen. Detta är ett ställe som med åren dock har blivit något av en turistfälla. Det kan vara trevligt, men var beredd på mycket folk och en relativt dyr inträdesavgift. Har du möjlighet att åka till norr skulle jag istället rekommendera Jarðböðin som bygger på ett liknande koncept men har kvar mer av den karga känslan.

Vikingapool LeirubakkiAtt besöka ett vanligt badhus är inte heller fel. De finns runtom i landet och även de mindre byarna har ofta en mindre badanläggning där öppettiderna dessutom är väldigt fördelaktiga. Passa på att ta en kväll och åk dit. De flesta av dessa ställen har bassänger under bar himmel och att sitta i en liten heita pottur som är mellan 38 och 40 grader varm när lufttemperaturen är lägre är en underbar känsla!

Reykjavík

Reykjavik är Islands huvudstad och självklart värd ett besök. Är du ute efter ett bra nattliv så sägs det att Reykjavik är en av Europas bästa partystäder. Av det har jag dock ingen personlig erfarenhet, även om jag vet att man överlag är bra på party ute i landet. Däremot så är det en vacker och mysig stad. Är du ute efter shopping kan du antingen besöka centrum, men annars är det stora köpcentret Kringlan värt ett besök. Många av de kända klädmärkena har trevliga outlets där man kan fynda förra säsongens varor till betydligt lägre priser än hemma.

Isländska

Jag tycker personligen att isländskan är ett fantastiskt vackert språk och kämpar ständigt för att utöka mina språkkunskaper. Dock klarar man sig relativt bra med engelska, även om vissa äldre kan ha svårt att förstå språket så är de unga på island minst lika duktiga på engelska som i övriga skandinaviska länder. Som andraspråk i skolan läser de även danska, vilket gör att det ibland går att göra sig förstådd även på svenska. Vill du trots allt försöka dig på att lära dig grunderna i isländska så har Islands Universitet utvecklat en gratis onlinekurs i Isländska som du hittar här.

Rulla till toppen