Lär hästen hantera sina rädslor

För några veckor sedan fick jag äran att få vara med när Sophie hade ute John Ricketts för en lektion sin pärla.

John är hästkommunikatör och specialist på att bygga upp ett systematisk språk för att hästar ska förstå och kunna hantera nya situationer på ett sätt som upplevs som tryggare för både häst och ryttare. I detta fall har det handlat om att hästen har varit rädd för diverse olika saker och hanterat detta på olika sätt, ibland genom att ”frysa” och bli lite avstängd och ibland genom att ”skutta runt” och vara mer extrovert.

Som John beskrev det har hästen tre naturliga alternativ när den blir skrämd. Springa, slåss eller frysa/stänga av. Vi ryttare vill ju helst inte något av detta utan att hästen, trots att den blir rädd ändå lyssnar och litar på oss och detta behöver vi lära den. Det handlar alltså mer om att lära hästen ett nytt förhållningssätt till sina rädslor, snarare än att vänja den vid allt som den kan eventuellt tänkas stöta på här i livet (för det sistnämnda kan bli svårt att genomföra ;) )

Detta har vi jobbat mycket med uppsuttet redan och är säkert något som många av er känner igen. När vi får en häst som blir spänd, flytta den sidvärtes tills den slappnar av och mjukna då själv. Det är metod som jag upplever fungerar för många hästar i ridningen när de lärt sig systemet. Särskilt Assa har fått jobba mycket så när hon var yngre. Det John lyfte var att när vi jobbar detta, oavsett från marken eller uppsuttet är att det är viktigt att inte bara få en mekanisk reaktion utan även en känslomässig/mental sådan. Det sista är svårare att göra! Backar/flyttar sig hästen bara fysiskt eller är den ”med på noterna” även mentalt? Här gäller det att läsa av hästens kroppsspråk.

Det sista John lyfte var att vi ofta är mycket mer ambitiösa än våra hästar som ju faktiskt är nöjda bara de är trygga. Att hästen inte vill göra som vi vill kan dock bero på olika saker, men hästar är aldrig elaka! Det kan bero på rädslor, missförstånd eller en ovilja att göra sakerna och beroende på skäl så gäller det att arbeta på olika sätt: Skapa lugn, vara tydligare eller skapa en vilja!

Under lektionen var fokus mycket på att lära hästen det nya förhållningssättet. Alltså att utsätta henne för lite obehagliga saker  (ex. presenning och fladdriga band) men samtidigt lära henne att det är lugnt så länge hon behåller fokus på ryttaren och slappnar av.

Otäckt men hanterbart

Väldigt intressant att lyssna på och att följa så får ni chansen att gå en kurs eller deltaga i en clinic så rekommenderar jag det verkligen.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen