Olika typer av lågkolhydratsbröd är inget som ingår i min dagliga kost men nu när jag var i fjällen så var det ett praktiskt frukostkomplement, särskilt som vi hade brödrost i lägenheten! Jag tog helt enkelt chansen att testa att baka ett bröd innan avfärd, skiva upp och frysa in i skivor. Åt det rostat med smör, ost och skinka eller kokt ägg.
Receptet är ett eget som har inspirerats från andra formfranskebröd-recept som cirkulerar på nätet. Det innehåller rätt mycket ingredienser men själva bakproceduren är superlätt.
Ingredienser f.ör ett bröd = drygt 20 skivor:
- 8 ägg
- 50 gr smält smör
- 100 gr grädde
- 250 gr yoghurt Turkisk yoghurt
- 1 pkt (150 gr) riven ost
- 1 dl pofiber
- 1,5 dl kokosnötsmjöl
- 1/2 dl sesamfrö + 1/2 dl linfrö
- 2 msk fiberhusk
- 1,5 tsk bikarbonat
- 1/2 tsk salt
Gör såhär:
Blanda alla blöta ingredienser noga, blanda de torra ingredienserna och rör sedan samma allt. Vält upp i en smord avlång form som är ”bröad” med sesamfrö. Grädda i 170 grader i varmluftsugn i minst 50 minuter. (Jag gjorde 2 versioner 40 eller 50 min) Den med 40 blev lite ”blöt”. Du kan ev. behöva täcka brödet med en plåt mot slutet.
Skär upp i tunna skivor när det svalnat helt.