SM 2018

I söndags avslutades SM 2018 i Romme som för mig i år präglades lite av vemod. Vi hade långt innan SM bestämt att detta skulle bli Assas sista SM då det i längden inte är hållbart att jag tävlar en häst som bor på annan ort och som jag själv inte tränar, även om denna säsong har gått över förväntan. Jag tillbringade första veckan i juli på Drakboda så lite sista-minuten träning hann jag med och på onsdagen kom vi till Romme.

 

På Rommr saknas det hagar så en joggingtur var en bra morgonaktivitet!

Torsdagen var det dags för första passgrenen; stillpass! En gren där vi de senaste åren varit rätt jämna och stabila och jag visste att jag i det starka startfältet ändå hade en hyfsad chans om jag presterade som jag vet vi kan  Tyvärr var Assa, trots sitt lugn innan, lite väl övertaggad och i första försöket blev det galopp för lång sträcka innan hon tog passläggningen så ingen tid och två nollor. Ännu mer fokus på lydnad i försök två och då var hon också mer kontaktbar men när jag fattade galopp så blev det två steg och sedan slänger hon sig till min förvåning i trav!! Lyckas ändå få ny galopp och sedan pass men såklart inte i tid. Så frustrerad efter löpet med det sämsta resultat vi haft på flera år men kände ändå att jag inte hade kommit bättre än 15onde plats om jag ridit på personbästa så det gjorde det mindre surt än om pb hade räckt till topp 10.

Inför passlöpen på fredagen gick jag in med enda målet att få godkänna tider och jag fick till två schyssta läggningar och tid på 25.45 och 25.40 vilket är bra med tanke på att vi inte hade draghjälp och att hon då gärna sackar efter på slutet. Efter två försök låg vi även trea bland seniorerna vilket var både kul och nervöst då många favoriter saknade tid. Vi fick till två godkänna försök på lördagen men även då utan draghjälp och tiderna var något sämre medan flera andra red bättre. Vi slutade 7:a i seniorklassen men då det inte var så många som kvalat så fick bara topp 5 pris.

Speedpassen på söndagen är alltid mest avslappnat och roligast. Inga boxar och inga krav på läggningar. Assa var dock också väldigt taggad och nådde maxfart strax innan tidtagningen började vilket gjorde att de sista metrarna blev tuffa. Trots det en bra tid för att vara henne på 8.34 sekunder. Det matchade jag inte på försök 2 där vi var nära att slå upp och jag fick korrigera henne och tappade några hundradelar. Vi slutade på 15onde plats i ett grymt starkt startfält på 23 ekipage.

Så skönt att känna att vi ändå gjorde det vi kunde efter den lite tråkiga stilpassen och jag kände mig nöjd när viåkte hem. Ryktet säger att SM nästa år är i samband med SM-veckan i Norrköping igen och då kanske det bara blir att besöka som publik medan jag bygger upp Bylting till min blivande passtjärna!

Annars var även den stora behållningen att även Annika och Lillan hade kvalat och att ha en kompis att dela stall med och ladda för tävlingen tillsammans med gjorde hela SM snäppet roligare och de gjorde en strålande debut i dessa sammanhang med personbästa på 150 meter pass!

Jag och Assa tillsammans med Annika och Lillan mellan våra försök i stilpass.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen