Söðlaferð 2015

Redan förra året blev jag inbjuden att följa med vår vän och tillika leverantör av läderprodukter på den årliga ridtur han ordnar. Då han är sadelmakare så kallas turen alltså för ”Söðlaferðin”. Med på turen är vänner och bekanta och de rider mellan olika boenden i det isländska höglandet, har med personal i en följebil som kör packning och lagar all mat, samt en guide som styr upp exakt rutt. Hästar fick jag låna från vännerna på Leirubakki som hade några hästar som de gärna ville få i bättre form och som ändå inte var riktigt redo för att användas i turridningssammanhang.

På grund av den bistra våren som drabbat även Island så fick rutten läggas om något och kortas av. Snön ligger fortfarande djup i bergen. Vi red dock till både Áfangagil och Landmannahellir som är fantastiskt vackra ställen, väl värda att besöka antingen på hästrygg eller till fots.

Mina tre hästar var söta och charmiga, alla på sitt sätt, men de var inte helt populära när två av dem inledde turen med att rymma och springa hem till gården. Stori-Rauður (fuxen) som är helbror till Lillan är vanligen en stabil häst men också den som hittar på mest hyss och gärna vill lämna flocken. Första dagens avfärd gjorde även honom övertaggad men annars så var han en klippa att rida på, även om passgenerna ibland slog till och det blev lite väl mycket grisepass! Ívan (svarta) som jag var med och red in för fyra år sedan har jag aldrig haft en god relation till och när jag provade honom innan avfärd försökte han även tvärnita och springa hem. På turen var han dock en stjärna! Lagom pigg, gick att rida i alla gångarter, otroligt mjuk galopp och stabil nog att även användas när de andra hästarna ska fösas eller hållas tillbaka. Krókur (skimmeln) är en speciell typ som troligen har flyttat runt mycket mellan olika gårdar i sina dagar. Han är allt som oftast spänd, väldigt osjälvständig och egentligen kanske inte den lämpligaste hästen för denna typ av ridning. Samtidigt har han massor av charm och en fantastisk tölt när han slappnar av nog för att visa det.

Bjuder nu på lite bilder samt en film från andra dagen:

 

Regnet hägrade
Regnet hägrade
Över lavafälten
Över lavafälten
Áfangagil
Áfangagil
Alla tre!
Alla tre!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen