Unghästträning och olikheter

Det är så spännande att vi i stallet ofta haft haft flera unghästar igång samtidigt. Just nu är det Heðinn och Andrá som är minstingarna i stallet då de nu i år blir fyra år. För några år sedan var Hamingja och Hlín under inridning samtidigt. Vad som slår mig är hur olika hästarna kan vara till psyket och hur det i sin tur måste få avspeglas i träningen. Hammi var extremt enkel genom hela inridningen och det gjorde att jag red runt och tränade hjälpgivning när Hlín fortfarande var i ”longeringsstadiet”.

 

Jag har som mål att genomföra SIF:s C-tränarprov för att bli auktoriserad unghästutbildare men det känns som det då är viktigt att ha rätt individer att arbeta med. Jag vill inte stressa fram något med hästarna och med vissa hästar tar det helt enkelt mer TID. Heðinn och Bylting blev båda relativt ridbara på kort tid (ex. styra, stanna och rida ut med sällskap utan rädsla att bli avkastad) medan Andrá är betydligt försiktigare till psyket och därmed behöver mer repetition i varje steg i inridningen. Med henne har vi kommit såpass långt att hon är longerad med sadel och träns på några gånger så nästa steg är att börja hänga lite på henne och så småningom sitta upp. En tidsram på 8 veckor hade känts enormt stressigt även om det säkert hade gått om jag hade arbetat med henne dagligen.

Det är tur att SIF tillåter att man inte behöver bli färdig med alla hästar man tar upp till prov men jag skulle önska en mer flexibel tidsram också. Våra hästar är väldigt olika och det bör väl avspeglas även i träningen?

 

Gammal bild på Hammi från en av de första ridturerna utan ledtygel!
Gammal bild på Hammi från en av de första ridturerna utan ledtygel!

 

Om ni vill veta vad jag gör när jag inte tränar hästar så har ni för övrigt nu under våren även möjlighet att följa mig och mina cykeläventyr på bicycling.se där jag bloggar om min resa mot Lidingöloppet MTB. Spännande!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen