Hur viktigt är det egentligen?

Till alla som är upprörda över pepparkaksgubbar, Kalles jul, vilka sånger man får sjunga på skolavslutningen och rätten att få kalla vissa bakverk vad ni vill:

1. Tolka och kritiskt granska! Det är i väldigt få fall staten som har förbjudit någon till något. I vissa fall (ex pepparkaksgubbe) är det dessutom en enskild människa som är rädd för att kränka någon och saken har blåst upp långt över sina proportioner, i andra fall så är det en naturlig utveckling mot ett modernt samhälle.

2. Fundera över varför du är så upprörd! Är de saker som är uppe för debatt så viktiga för dig? Egentligen?

”För att det alltid varit så” 

Ovanstående är faktiskt inte ett starkt argument om alternativet är att folk mår dåligt och vi vill leva i ett modernt öppet samhälle. Att ta bort uttryck för kvarlevd rasism och ett samhälle där folk tvingades till en viss tro är i mina ögon ett tecken på utveckling, inte något som bör skapa rädsla och fientlighet.  Vissa traditioner är värda att bevara, andra är det i mina ögon inte!

Gustav Vasa Kyrka

På fredag har vi skolavslutning, I kyrkan. Inte för att manifestera en kristen tro men däremot för att Gustav Vasa kyrka är en fantastisk samlingslokal och rymmer 600 personer. Prästen uttalar ingen välsignelse, men talar om värdet i att ta vara på livet och att bry sig om varandra, något vi alla bör bära med oss, alltid!

Som kuriosa kan tilläggas att den ende elev som upplevt kyrkan som opassande är en etniskt svensk ateist.

Läs även Hanna Stehagens välskrivna inlägg till debatten!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen