Low carb energibar!

Jag har letat och letat efter recept på lågkolhydratsenergibarer som är enkla att få med sig nu när jag ska köra en del långlopp. Många vill ju fylla på med snabba kolhydrater under lopp men eftersom min kropp inte är van vid det vill jag inte chocka den. Samtidigt vill jag få i mig NÅGOT när jag tränar mer än 3 h på raken. Halvvasan i vintras fick jag påfyllning av jordnötter och babybels halvvägs, men lösa jordnötter är lite småknepigt att få i sig med skidhandskar på.

Kriterierna jag helst vill att barsen ska uppfylla är alltså:

 • Inte för mycket snabba kolhydrater
 • Hålla sig i fickan (och i rumstemperatur)
 • God smak
 • Lättsmälta

Hittade bars som man inte behövde baka på några ställen men dessa behövde förvaras i frys tills man skulle äta dem. Hittar flera andra där huvudingrediensen var en knäckliknande massa – vilket inte heller är vad jag är ute efter.

Så jag experimenterade idag och resultatet blev spröda, jordnötssmakande bars som kanske egentligen fungerar bättre som småkakor? Hade tänkt att skippa chokladen för att de inte ska bli kletiga i värme – men chokladen behövdes för att hålla ihop kakorna – så vi får se hur kladdigt det blir nu på sommaren – i skidbacken lär de fungera super!

Nåväl, bjuder på receptet (med vikter inom parantes för mer exakthet) trots att de inte blev perfekta, kanske någon som vill experimentera vidare?

 

Ingredienser

Blir 8 bars eller 25- 30 småkakor

 • 1 Ägg
 • 1/2 dl Kokosmjöl (15 gr)
 • 1/2 dl jordnötter (25 gr)
 • 1 dl mandelmjöl (35 gr)
 • 1/2 dl sesamfrö (20 gr)
 • 3/4 dl kokosflingor Ica eco (20 gr)
 • 1 krm vaniljpulver
 • 1 msk kokosfett (15 gr)
 • 1 dl Jordnötssmör (crunchy) (100 gr)
 • 1 msk vatten

 


Gör såhär:

 • Rör ihop de torra ingredienserna
 • Smält kokosfett och jordnötssmöret (ca 15 sek i micro) och rör tills det blandat sig
 • Häll över jordnötssmörsblandningen, ägget och vattnet och knåda ihop till en deg
 • Forma till kakor och grädda (i varmluftsugn) i runt 10 minuter på 160 grader
 • Smält chokladen och bred på en sida i taget
 • Låt stelna i kylskåp – förvaras lämpligen inlindat i smörpapper

 

 

Energifördelning på 8 Bars:

11% protein
5% kolhydrater
84% fett

225 kcal

 

20120710-174714.jpg

2 reaktioner på ”Low carb energibar!”

 1. Hejsan!!

  Måste bara skriva några rader och tacka för receptet…..Skriver som du skrev. Jag har letat och letat efter ett bra recept på Bars a´la Lchf, och det var inte lätt.
  Jag och min sambo ska iväg på ett Military Fitness pass på lördag. Vi ska träna i tre timmar med diverse träningsattiraljer blandat med löpning. Eftersom vi går på Lchf, så vill jag inte heller chocka kroppen med nåt sött ”läbbigt”. Då kommer jag förmodligen att bli sittandes på toa resten av träningspasset :( Så nu ska jag iväg och handla ingridienser och testa :)

  Ha det bäst! Kram Kamilla :)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen