Idag hade jag middagsgäster och kvällen till ära hade jag letat upp två nya recept som sedan modifierats utefter vad som fanns hemma och vad jag tycker är gott. Utmaningen ligger dessutom i att jag äter lågkolhydratskost och att min mor inte äter kött. Hade dessutom några mutantsquash som jag var tvungen att göra något av. (Odling i hästgödsel är väldigt effektivt, squash blir basföda för oss under hösten).
Kvällens meny:
Squashsoppa med smörfrästa kantareller
Kokt torsk med äggsallad och broccolimos
Recept squashsoppa (för 3 personer):
250 gr squash
1 vitlöksklyfta
1/2 purjolök
hackad basilika
1 msk olivolja
buljong (jag har en ekologisk)
1/2 dl vispgrädde
kantareller
Fräs de torra ingredienserna i olivoljan i c:a 5 min. Tillsätt vatten (c:a 4 dl) och buljong och koka i 10 minuter. Lägg allt i matberedare eller mixa till en jämn soppa med stavmixer. Häll i grädden och smaka av med salt och peppar. Toppa med smörfrästa kantareller och några basilikablad.
Recept torsk med ägghack och broccolimos (för 3 personer):
600 gr torsk
3 ägg
30 gr smör
purjolök (5 cm)
Salt med dillsmak (vanligt dill går givetvis också bra!)
Fiskbuljong
450 gr broccoli
1 klyfta vitlök
Muskot
1/2 dl vispgrädde
citron
Börja med att hacka ägg och blanda med hackad purjolök (dill) och smör, salta lite. Koka upp broccolin och koka c:a 10 minuter. Mosa den med en gaffel och riv i muskot och vitlök. Blanda med grädden så att det blir en krämig konsistens. Fisken skall koka i 3 minuter i buljongen. Servera med ägghack och citron samt dillsalt. Bon apetit!