Småstadsliv?

Bussresa hem från Tänndalen. Ett nödvändigt ont på en skön semester!

Dagen startade lite stressigt då jag ville njuta av vädret lite innan jag packade ihop med resultatet: lite för lång skidtur och galet snabb ihoppackning.

Jag åker med Härjedalingen och de stannade nu för en timmes rast i Ljusdal. Ett samhälle som inte gav ett särskilt spännande intryck. Alla butiker var stängda (halv 4 på en lördag) och det enda häftiga jag såg var det gamla järnvägshuset som var ombyggt till restaurang. Jag har dock haft matsäck med och tog en promenad och satt i solen en stund istället.

Tankarna väcktes dock på vilka som bor i en sådan här by? Ljusdal har 6 000 invånare och när jag passerar denna typ av samhällen får jag alltid funderingar på hur det är att bo där? I Tänndalen finns det ju bergen och i Nynäs finns havet, men denna ligger någonstans i mitten. Jag gjorde vad man gör vid dylika frågor och googlade: Tydligen var det just tack vare järnvägen som byn fick ett uppsving och nu är det främst offentlig sektor som sysselsätter folk och på andra plats kommer det tjänsteföretag i form av telefonsupport och call center.

Min tanke är att livet i ett samhälle som detta går sin stilla lunk och att jag absolut inte skulle vilja bo där, men samtidigt: En stilla lunk kanske inte är helt fel? Det beror ju helt på vad man fyller sina dagar med. Hur tänker ni kring detta?

4 reaktioner på ”Småstadsliv?”

  1. Att Ljusdal är folktomt mitt i ”byn” beror på att vi har så mycket annat att göra här än att hållas i centrum. Ljusdal har sådan underbar natur och rikt kulturliv. Om du fick uppleva naturen här i Ljusdals kommun med de milsvida skogarna, där vi plockar bär och svamp, springer och går på fina leder – dessa skogar som vintertid blir fina längdskidspår så skulle du nog förstå hur vi kan bo och leva här. Det finns massor av matställen och sommartid så är det mycket musik i varje ”buske” med allt från folkmusik till stora världsartister som till exempel Status Quo, som kommer hit i sommar. Vi har kanonfina skidbackar i Järvsö som sommartid blir till en grym cykelpark. Äh nu ger jag mig, jag skulle kunna skriva hur mycket som helst. Välkommen till Ljusdal och Järvsö hälsar Åsa som gör allt annat än lunkar :)

  2. Tack för input!

    Blir förstås en orättvis bild att bara se samhället under en timmes paus… Men intrycket var trots allt lite fascinerande då det fick igång en del tankar!

    Egentligen kan då Ljusdal bytas mot valfri liten ort och frågan för mig är ju om det ger mer eller mindre att bo så. Själv uppvuxen i Nynäshamn där centrum är ungefär lika ödsligt…

    Jag älskar natur och stillhet men samtidigt det jag får här i stan, men stressen är jag gärna utan och frågan är också vad en livlig stadskärna ger.

  3. Jag tänker samma sak när jag passerar genom liknande små städer och samhällen. Vad gör man här? Vad jobbar man med? Kul att läsa Åsas kommentar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen