Unghästhöst

Åh, vilken höst vi har! Eller hur? Denna helg har visserligen kantats av en del regn men hur många år kan man säga att det är härligt att vara utomhus i november? Förra årets lerinpackade hagar är jag tacksam att slippa.

Hästmässigt har denna höst kantats av unghästar för mig. Amor har åkt hem till sin matte efter att ha klarat examinationen (uteritt på egen hand) med högsta betyg. I samma veva bestämde sig jag och mamma för ett genomföra ett hästbyte så förra veckan skickade vi in papper till SIF så att Andrá nu kommer att registreras som min häst medan mamma tar över ägandeskapet på Heðinn. Andrá är dräktig med Bikar och fölet kommer mamma bli ägare till. Hon har hela tiden varit en känslig dam men under hösten har vi byggt upp ett förtroendekapital som gör att jag nu kan rida på henne och vi har hunnit rida på ridbanan, i skogen och på vägen.

 

Amór från Ådalen  Inriden Hösten 2015
Amór från Ådalen
Inriden Hösten 2015

 

Om vi fortsätter på unghästtemat så ordnade även Vallfari avelskurs steg 3 nu i oktober. Under kursen krävs det ett antal hästar som gör en gångartsvisning för att kursdeltagarna ska få chansen att döma olika typer av hästar. Jag fick då chans att öva på min avelsvisningsridning och kunde ta med både Bylting och Sumargjöf för att få ett utlåtande.

Bylting visade dagen till ära ingen trav och efter en avelsvisningsgalopp visade hon mer tempon än vanligt i tölten men då på bekostnad av lösgjordhet. Kursdeltagarna blev riktigt förtjusta i henne och även domare Nina kunde konstatera att hon hade potential. Dock var tölten i dagsläget inte var värd mer än 7,5. Även skritten belönades med 7,5 men med ”glimtar” av högre. Hon låg redan nu på 8,0 för både spirit och form samt galopp. Med övning och en hittad trav kan hon med andra ord vara väl värd att visa i framtiden.

Sumargjöf slog till med en lätt passtaktig tölt och då hon dessutom brister i steglängd och rörelser i tölten så ligger den inte på mer än 6,5. Å andra sidan visade hon en pass som gränsade mot 8,5 och fick även 8-8,5 för spirit samt 8 för form och skritt. Trav och galopp 7,5 men med potential till högre med mer styrka. Får jag bara till en helt ren tölt kan det bli tänkvärt att visa henne med i framtiden. Omdömet kring henne just nu är ”ett trevligt sto med mycket bra pass”.

20151024 trav
Sumargjöf – Trav – Oktober 2015

 

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen