Banträning och vårkänslor

I söndags var det dags för vårens första banträning på Häringe med Vallfari. Många ekipage som var med i det fina vårvädret och jag var med både som ryttare och sedan även som coach för de som ville ha lite tips och råd på allt ifrån vilket tempo man bör välja i tölten, passläggningar till sits och inverkningar.
Fullt upp med coachande!
Fullt upp med coachande! 

 

Jag hade med två hästar och efter en usel start på dagen med ett släp som inte ville haka fast i bilen och en krossad skärm på mobilen så kom vi iväg med Assa och Lillan som båda skötte sig utmärkt! För att jag skulle hinna med båda inom loppet av en timme så var Evelin snäll och hjälpte mig med fram/avridning. När jag sedan hoppade in som coach så stod flickorna snällt i en hage brevid banan och käkade gräs.
Lillan var först ut när jag red. Första gången på ovalbana och massa av hästar som susade runt och förbi i olika gångarter men hon lyssnade fint på mig och gjorde sitt bästa! :) Tölten blir hyfsat ren när hon slappnar av och traven lossnar när hon är uppvärmd, även om man som ryttare märker att hon fortfarande är ojämnt stark. Vi testade även några passläggningar och där funkade det bäst i början, sen blev hon lite trött.
Assa fick några varv på ovalen efter en lång uppvärmning. Hon kändes taggad redan då och jag la henne försiktigt i pass ut från banan som ett första test. Vi töltade tillbaka och bad om att få hela passrakan för oss själva några minuter, mycket snällt fick jag utrymme så jag kunde utnyttja alla 300 meter oh oj vad Assa tog i! Första stegen var sådär övertaggade så jag var osäker på om hon skulle hålla men efter några små korrigeringar så sträckte hon ut och gasade på. Det är en sån härlig känsla när hon lägger sig helt stabilt och man egentligen bara kan låta henne springa på halvlång tygel! När hon väl maxar upp i fart så är det ytterst sällan hon tappar balansen utan risken att hon ska slå upp är framförallt under accelerationsfasen.
Assa i full fart!
Assa i full fart! 

 

Bylting som fick stanna hemma är just nu full av vårkänslor och jag ägnade hela söndagens ridpass åt att få henne att skritta fram och tillbaka på vägen nedanför stallet. (Hon ville helst av allt tölta på i maxfart…). Alltså, jag älskar att hon har vilja, men ibland känns det lite på gränsen(hon är ju också ”bara” fem i år… lite orolig att det ska bli mer när hon bli starkare, så stenhårt fokus på lydnad och kontakt nu) Som tur är så är hon ändå såpass lydig att hon inte springer iväg, det är bara det att hon i början av ridpassen känns ungefär som en champangekork som när som helst kommer att explodera…!

 

1 reaktion på ”Banträning och vårkänslor”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen