Domarlivets för och nackdelar

Denna tid på året så tillhör jag den skara av människor som far land och rike runt för att döma hästtävlingar. I år har jag bland annat varit i Skellefteå, Norrtälje och i nu i helgen: Gällivare.

 

Denna tävling bokades in i vintras när det fortfarande var långt till vår och vi tyckte att det skulle bli kul att komma så långt norrut. NU, med strålande sol hemmavid, och när vi har stått ute i ösregn i sju timmar, så kan idén tyckas något sämre… Men om man ska försöka sammanställa det då;

 

Fördelar:

  • Hästarna och ridningen! Det är ju därför vi håller på, för att se fina hästar, premiera goda prestationer och kunna bidra till att ekipagen utvecklas åt rätt håll.
  • Uppleva Sverige, Vi får se många delar av Sverige som vi annars inte hade sett och även uppleva en del nya saker. Igår fick vi en guidad tur i Malmbergets gruva. 1390 meter ner under jord var en både intressant och smått obehaglig upplevelse.
  • Känsla av minisemester. Boendena kan variera från lyxhotell till sovsal men känslan av att komma bort kan alltid vara skön. Jag tvingas att ta det lite lugnt och slappna av, får goda frukostar och ofta är det faktiskt sovmorgon jämfört med hemma. Här i Gällivare känns det extra lyxigt då vi sover på ett slott!
  • Frisk luft. De gånger det inte regnar som idag så är det härligt att vara ute en hel dag, ofta med sol.
  • Trevliga människor! Både domarkollegor, funktionärer, ryttare och övriga som är på tävlingsplatserna. Roligt med nya bekantskaper runt om i Sverige!
  • Lönen, är kanske inte den bästa, men självklart fortfarande en välkommen bonus.

 

Nackdelar:

  • Tidskrävande. Detta är den största nackdelen. Man är borta hela helger och missar därmed alltifrån socialt umgänge med vännerna, till att träna sina egna hästar eller bara hinna vila upp sig på hemmaplan.
  • Resorna, kan vara både långtråkiga och ibland lite obehagliga (gropigt flygplan igår…)
  • Väderberoendet. Som sagt, 7 timmar i regn och blåst kan sänka den bästa…
  • Mental trötthet, uppstår framförallt vid stora tävlingar där det börjar gå mot övertid. För det mesta är detta inget jag upplever som ett problem, men ibland kan hjärnan kännas något överbelastad mot slutet av dagen.

 

 

Jag i domarbåset i Gällivare, 4 Juni och vinterjackan är på!

1 reaktion på ”Domarlivets för och nackdelar”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen