Tävling och nya domarhandledningen!

Började skriva detta för två veckor sedan men har uppdaterat och samkör inlägget med en kort tävlingsrapport från gårdagens vårtävling!

Ny domarhandledning
1 april i år lanserades officiellt nya bedömningskriterier för islandshästtävlingarna. Nu ligger tonvikten i högre grad på god ridning och lösgjordhet. Efter c:a 1 månad med nya handledningen har det uppstått en hel del diskussioner kring ojämna bedömningar och oklara poäng. Kommentarer från domare har i vissa fall varit mindre roliga för ryttarna att läsa och vissa av ryttarna spyr galla över domarna på diverse internetforum. Vissa säger att de inte vågar ge sig ut och tävla för att de är rädda för sågningar!

Mina tankar kring det hela är: 

  1. Som domare ska man självklart döma det man ser, men kan tänka på att formulera sig pedagogiskt. Även om kontakten eller ridningen är dålig kanske det går att uttrycka på ett smidigare sätt.
  2. Domarna kommer nu, precis som tidigare ibland uppfatta ritter på olika sätt. Vissa uppfattar en spänning som värre än någon annan. Då vi nu har brandväggar kan detta leda till större skillnader i poäng mellan domarna. Som ryttare får man vara beredd på detta.
  3. En god ritt på en mjuk och smidig häst kommer fortfarande att belönas med fina poäng.
  4. Vi har ofta fem domare för att det ÄR en subjektiv bedömning där olika domare uppfattar olika aspekter.
  5. Som flera påpekat så är det också en invänjningsperiod för såväl domare som ryttare. Efter ca 20 år med förra domarhandledningen ska båda parter anpassa sig, det lär ta lite tid! Inte optimalt men tyvärr en bieffekt av en förändring.
  6. En ny bedömningsskala innebär att andra saker premieras. Som ryttare, gå in med inställningen att du rider en ny gren. Även om momenten är desamma så bör du ej jämföra dina poäng i år med poängen från föregående år. De kan bli lägre, men de kan också bli högre!
  7. Av samma skäl: Sätt individuella mål för dig och din häst. ”Rida en mjuk ritt med en fokuserad häst”, ”Visa alla gångarter på rätt ställe”, ”Vara aktiv och rida korrekt under själva visningen” eller något annat som är indirekt relaterat till poängskalan, men där du kan känna dig nöjd om du presterar utefter vad du tänkt dig och hur det brukar kännas.

Kopplat till egna erfarenheter…
Som exempel tävlade jag Assa i femgång i går. Jag gör det framförallt för lydnadens skull och mitt mål var att sätta alla gångarter och att hon skulle lyssna på mig på banan. Detta lyckades och en trevlig bieffekt var att jag belönades med A-klasspoäng! (5,63) Tyvärr lite struliga passläggningar, annars hade poängen blivit ännu högre. Men poängen är att även med lägre poäng hade jag varit nöjd. Under både tölten och traven satt jag mest och log för hon kändes lydig och lyhörd, vilket som sagt var min främsta målsättning!

Med Hammi var först och främst målet att gå uttagningarna utan att gnägga och att tänka framåt. Förutom lite läskig publik vid ingången (med tillhörande hopp och skutt…) och två sena läggningar i femgången så gick båda grenarna bra (4,63 i F2 och 5,20 i T8) och HELT UTAN GNÄGG! Hade jag här haft konkreta mål med fokus på poäng så hade jag troligen blivit lite besviken då hon tidigare fått högre poäng, men nu är jag supernöjd!

Trots en del inkörsproblem så ser jag ändå den nya domarhandledningen som något otroligt positivt! Att få döma och fokusera på ridning, lösgjordhet och mjukhet snarare än rörelser och utstrålning i första hand känns som helt rätt väg att gå!

Assa belönades igår med 6,0  för trav av flera domare!
Assa belönades igår med 6,0 för trav av flera domare!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen