Freyfaxi lagtävling 2015 – En riddarhistoria

Årets lagtävling hos Freyfaxi gick av stapeln i helgen och jag deltog för femte gången! Denna gång med laget Knight Riders som representerades av Terese Hartwig (Opal), Stephanie Olsson (Múli), Evelin Skogsberg (Flíra) och Camilla Vinberg (Hamingja) samt mig och Bylting. Sedan får vi inte heller glömma Isabelle såklart, som var lagets egna härold!

 

Lika mycket show som tävling

Lagtävlingen är otroligt rolig då det är stort fokus på show, lagets gemensamma prestation och att ha kul! Mina lagkamrater hade lagt ner otroligt mycket tid på att ordna snygga täcken till hästarna, riddartröjor till oss, hjälmprydnader, tygelprydnader och till och med ett fint täcke till Fokus som var lagets mascot!

 

image

Det är många fina och riktigt bra ekipage med men det är lika många ekipage som gör sin första tävling eller som ställer upp i grenar som kanske inte alls passar dem egentligen men som laget behöver representeras i för att inte få straffpoäng. Detta leder ofrånkomligen till roliga situationer såsom lättridning på långa tyglar i T4 (bra tygelfrihet, men något fel gångart) eller trav istället för pass i femgång (Det är i alla fall två-takt), samtidigt som andra hästar kammar hem 7:or på momentet i samma final.

 

Uttagningarna

Jag rekryterades in i laget ganska sent och då fanns det behov av en ryttare i T4 så jag tänkte att ”det kan nog Bylting gå i, hon töltar ju i longering” så vi ställde upp i det och V5. I V5:an så tappade vi dock traven ganska rejält och fick poäng mellan 2,0 och 3,5 (snällt!), hon töltade och galopperade dock fint och skrittade lite överilat och poängen landade på 4,43 vilket var någonstans i mitten på det gigantiska startfältet. I T4 hade jag en rejält övertaggad häst och det ledde till ganska mycket styvhet till och från, med tillhörande ojämna poäng. Att gå från mellantempo till långsamt tempo är inte heller något vi direkt övat på så där blev det såklart en del taktmissar som bonus. Lösa tyglar var riktigt bra på långsidorna men en del galopp på kortsidor. Vi landade på 5,17 poäng och tog ändå ledningen i klassen. Då Terese kom 5:a i F2-uttagningen och både Camilla och Eve placerade sig högt i T8 så kom vi efter att allt räknats samman in på delad 5:eplats inför finaldagen. En femteplats som vi för övrigt delade med det andra Vallfari-laget Lollypops!

 

Festen

En rolig ryttarfest är tradition på lagtävlingen och avslutade lördagen. Vi åt god mat, skrattade åt uppträdanden från både domare och motståndarlag och dansade lite innan vi begav oss till vår lilla Campingstuga där vi sov fem personer och en hund. Tack och lov har Freyfaxi förstått värdet i sovmorgon och finalerna började först 9:30 på söndagen vilket gav utrymme för lite sovmorgon och frukost innan vi behövde städa ut och åka mot banan.

image

 

Finalerna

I finalerna ska alla i laget rida minst en final vilket gör att lagen inte får ”toppa” utan alla ska vara med. Schysst och bra regel men också en del taktik!  Särskilt som det inte finns några krav på att an måste rida samma grenar i finalen. Placeringen i finalen motsvarar en poäng och lägsta summa vinner! T8 började vi med och där kom Eve och Flíra trea (Mari och Dimma från Lollypops kom tvåa!) trots att Flíra vilat länge och har varit galet övertaggad hela helgen. Jag fick chansen att försvara min titel i T4 och finalupplägg med möjlighet att ladda om passade Bylting fint och vi fick enbart 5,5:or och 6.or vilket ledde till en slutsumma på 5,63 och solklar finalseger, så roligt! Känns som jag hittat hennes grej för nu höll hon till och med tölten i kurvorna och jag behövde göra någon korrigering då och då men annars gick hon rent även om hon fortfarande saknar bärighet. (Den tar vi om några år…!) Camilla och Hammi fick kämpa hårt och ta hand om både T3 och V5. De kom trea i sin T3-debut och sedan även trea i V5:an där även de tjongade in en sexa för tölt! Stephi och Múli som fortfarande håller på och lär känna varandra fick ta hand om V2:an där motståndet var riktigt hårt och det haglade både 6.or och 7:or över flera ekipage. De höjde sig rejält från uttagningen men tyvärr räckte inte poängen hela vägen och sedan var det dags för avgörande grenen femgång som lagledare Terese red. Tyvärr med en väldigt övertaggad häst som blev mer och mer laddad för varje moment med en del tappade gångarter som följd. Trots detta fick de ändå till flera fina passläggningar vilket har stor betydelse i femgång!

Efter femgång var det prisutdelning och nu var det spännande! Vi visste att vi hade legat i topp efter tre finaler men de två sista finalerna gjorde utgången betydligt mer oviss, särskilt som vi inte räknat något på hur de andra låg till. När lag efter lag ropas in på prisutdelning jublade vi först över att vi var topp fem och när vi slutligen ropas in som nummer tre så var det en glad överraskning! Riktigt häftigt är det dessutom med prisutdelningen när i princip alla lag kommer med full utstyrsel och är fint utklädda.

image

Lollypops tog för övrigt fjärdeplatsen och härliga, glittriga Disco Dolls som framförallt representerades av ekipage från Vädersjö och Ensta var också i A-final där de kom på 6.e plats. Det sista Vallfarilaget, Pink Ladies, som kämpade tappert trots manfall i sista sekund, kom på delad 7:eplats!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen