Landsmót 2011

Fredag – Söndag var vi uppe vid Varmahlíd och bevittnade årets Landsmót. I sista sekund blev det klart att jag, Friða och hennes kompis skulle tälta, så det var bara att ladda upp med de varma kläderna…

 

Jag är glad i mina nya regnkläder från 66 North. (Det regnade dock bara lite, hela lördagen hade vi strålande sol!)


 

fredagen kom vi upp lagom för att få se gårdsvisningarna. På Island så finns det många stora gårdar och på Landsmót är det lite av en tradition att de har varsin show där de även tävlar i hur väl de presenterar sina bästa uppfödningar och sin avel. Otroligt häftigt att se och väldigt många fina hästar! Lite mingel och dans fick avsluta fredagskvällen och trots en kylig natt så gick det bra att sova! Det sägs att detta LM är lugnare än vanligt och det är möjligt, för jag märkte inte av något stök.

 

Lördagen bestod till en stor del av premiering och uppvisning av de avelhästar som placerat sig topp 10 i varje åldersgrupp. Dessutom ett antal hingstar som hederspremierades och visades med avkommor.

 

Svenskägda Þóra frá Prestsbae med 9.5 för trav!

 

Sto med 10 för tölt!

 

Massa skäckar…

På lördagen var det även barnklassens A-final. Den klassen är för barn upp till 13 år och hästarna ligger i klass med A-klass för vuxna om vi jämför med Sverige:

 

 

Efter middagspausen på lördagen drog de kl 20.00 igång med 100 m pass. Med de tre bästa tiderna: 7.50, 7.52 och 7.54 så var det häftigt att se! Tradition är att lördagen avslutas med A-final i T1. Så även i år! Häftiga hästar och jag var särskilt imponerad av tempoväxlingarna hos vissa av dem! Senare på natten var det liveband och jag hittade Ylva som jag gick ridledarutbildningen med i höstas så vi dansade loss tillsammans.

 

Söndagen inleddes med ett besök på Hólar för att kika i stallarna och även se deras utställning om islandshästens historia. Tillbaka till banan missade vi precis A-finalen i B-flokk (fyrgång). Däremot fick vi på eftermiddagen avnjuta både tonårsklassen och såklart A-flokken! (femgången). Fantastiska hästar men tyvärr en del missar som drog ner helhetsintrycket. Bland annat så fick ”Diddi” knappt till någon pass på sin grymma passhäst. Inte heller Águstinus imponerade. Däremot var vinnaren Ómur frá Kvistum imponerande, både i tölt, trav och pass! (I A-flokk visas ej skritt och galopp i finaler)

 

Efter lunch premierades även den mest framgånsrike ryttaren under årets Landsmót, Þórður Þorgeirsson, av Félag Tamingamanna. En ståtlig ceremoni med stora flaggor:

 

Sammanfattningsvis ett trevligt LM med massa häftiga hästar! Det är svårt att uppskatta kvaliteten hos hästarna hemma när man sett vissa av dessa… ! Bilresan hem kändes lång och vi var hemma vid halv 10 på kvällen, trötta men glada!

1 reaktion på ”Landsmót 2011”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen