Ledig dag = Stalldag

Ja, här på Island blir det lätt hästar även när man är ledig! Vi gick upp vanligt tid, halv nio, och efter frukosten så behöver hästarna mat, oavsett dag på veckan. Vi passade även på och mocka* ur boxarna lite.

 

När ridhästarna var inne bestämde vi oss för att det var läge för en långtur! Jag och Friða fångade våra trogna springare Blakkur och Sóla och gav oss iväg. Solen sken och flugorna flockades, så det kändes inte så typiskt Island. Hästarna ville springa och vi ville slippa flugor** med resultatet att de första 15 km var avklarade på 45 min. Efter en vattenpaus vid en å så fortsatte vi i lugnare tempo längs med foten på Hekla, nu på en mindre, härligt slingrade grusväg. Efter c:a 2 h var vi framme vid en granngård som vi lovat hälsa på. Vi räknade med ett snabbt stopp, men den Isländska gästfriheten*** är som den är, så vi blev kvar i över en timme. Sedan hade vi c:a en halvtimme hem, där vi bland annat red över ett lavafält och korsade några vattendrag. Sammanfattningsvis; En otroligt fin och härlig runda som nog kommer kunna fungera som dagstur för turister som vill rida lite längre.

 

Väl hemma så var det snabbt ut med hästarna och hämta nya, för idag är det en stor släktträff här för en isländsk familj så vi hade lite klassisk ponnyridning. Denna avbröts dock av en halvtimmes hällregn, men sedan blev det snabbt fint igen! ****

Hekla i kvällssolen

* Mockningen här på gården är väldigt smidig. Boxarna består av betonggolv som har en gummimatta över och med jämna mellanrum finns det glipor det vätska kan rinna ner. Det finns även ett litet hål i varje box som man öser ner skiten i, och sedan töms det under stallet en gång om året.

 

** Flugorna på Island skiljer sig lite från de svenska. De finns ingen lång period, men de är små, många och sätter sig i ögon, näsa och mun. Många går omkring med gröna myggnät pga dessa.

 

*** Isländska gästfriheten innebär att gäster inte ska gå hungriga. Familjen som vi besökte hade själva precis ätit men för mig och Friða dukades det nu upp kleinur, tigerkaka, chokladtårta och dessutom ett berg med våfflor, med tillhörande sylt och grädde. Omöjligt att tacka nej utan att känna sig alltför oartig!

 

**** Vädret på Island är varierande, minst sagt! Trots att solen sken när vi red ut så hade jag regnjackan med mig. Nu slapp vi regn men jackan kom till nytta ändå då det plötsligt blev blåsigt och kyligt. Man får räkna med alla väder under en dag och det är inte ovanligt med hällregn på en plats, medan man ser hur solen skiner på bergen en bit bort.

3 reaktioner på ”Ledig dag = Stalldag”

  1. Måste pova Kleinur … men tveksam till att fritera i tallolja . Kan der vara sama som klenäter ??

  2. Japp! Samma sak! Men du, inte speciellt Lowcarb ;) (vilket jag iofs inte ska säga något om, men skippade kleinurna faktiskt =) )

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen