Möta våren i Paris?

Ja, det var ju tanken inför min och mors Parisresa över kristihimmelfärds. Nu visade det sig att det var mer vår i Stockholm än i Paris denna helg men promenadstråken skiljer sig åt, och upplevelserna och shoppingen likaså! Och som vanligt hade vi behövt betydligt mer tid för att hinna med allt som vi hade velat.

Vi hade tre nätter i stan men ankom sent på torsdagen och åkte tidig söndag så det blev två dagar som vi ville utnyttja till max!

Bodde gjorde vi på Adagio Vincennes som var ett lägenhetshotell en bit utanför city. Otroligt fina lägenheter, trevlig personal och med ett slott utanför dörren:

20120520-155028.jpg

Tyvärr hann vi inte spana in slottet med tillhörande park närmare, då vi efter att ha intagit frukost på hotellet begav oss mot city båda dagarna.

Vi hade under fredagen en lite väl optimistisk tidsplan som inkluderade såväl shopping, vandra genom centrala delarna av stan och ett besök i Montmartre. När vi vid kl 15 fortfarande befann oss på shoppinggatan fick vi revidera vår plan… Men det säger väl något om shoppingutbudet å andra sidan? Denna gata var utgångspunkten och där hittar man många stora gallerior:

20120520-155427.jpg

Lunch dag ett blev en rätt trist omelett där tillhörande pommes byttes mot sallad och där servitörens trista attityd sänkte intrycket av matstället ytterligare…!

Vid vår vandring upp mot Triumfbågen passerade vi både Tuilerierna och Louvren. Mona-Lisa lockade inte oss denna gång, men kön för att komma ner under glaspyramiden fascinerade:

20120520-155507.jpg

Efter att ha tagit oss upp längs med Champs-Elysées så blev det middag på en Bistro Romain där. Enligt guideboken en fransk och italiensk ”snabbmats”restaurang. Hyfsade priser och jag tog en tallrik kallskuret. Helt ok men inte fantastiskt och igen fascinerades vi av en långsam service, (våra amerikanska bordsgrannar var minst sagt upprörda!) oförmåga att förstå engelska (Att på en restaurang i turisttäta områden inte kunna ta en beställning korrekt) och att vatten på flaska kostade mer än ett glas vin (3,5 vs 3,9). Efter ytterligare promenad, bland annat längs Seine och över en bro där kärlekspar symboliskt fäster hänglås så tog vi metron hem.

20120520-160703.jpg

Igår, lördag, hade vi också shoppingplaner men av ett annat slag: i Porte de Clignancourt finns en av Paris största loppmarknader och vi var ute i god tid för att slippa trängseln. Inget kaffe på hotellrummet innebar att vi började med ett café-besök och jag låter denna bild symbolisera min besvikelse över det franska kaffet:

20120520-161257.jpg

Extremt små koppar med väldigt starkt kaffe. Kanske kläckte jag aldrig koden för att få ”vanligt” kaffe? Kanske hade en ”latte” varit ett bättre val? Men annars blev Starbucks vår räddning. (Malin, du hade rätt!) Det är nog inte bara vi som haft svårt för det franska kaffet för kedjan har växt enormt i Paris de senaste åren och fanns nu lite här och var!

Loppisen då? Först blev vi besvikna då det kändes som samma utbud som vilken svensk loppis som helst. Solbrillor, billiga lågkvalitetskläder och fejkprodukter. Men när vi passerat utkanterna så kom vi in i de häftiga delarna med antikbodar! Inget som vi köpte där men kul att se! Dessutom fanns det ”fasta” bås av outletkaraktär där det såldes märkessaker som converseskor och Levi’s jeans. Jag som gillar språk tyckte det var extra kul att säljarna hade överseende med min kassa skolfranska och faktiskt ville kommunicera på en härlig blandning av franska och engelska!

20120520-162032.jpg

Loppisen ligger norr om Montmartre så när vi var nöjda så blev det en promenad söderut och för att ladda energi inför bestigningen upp till Sacré Coeur så intog vi vår godaste måltid under hela resan: en äggröra toppad med rökt lax. Något som visar att det enkla ibland är det bästa!

Trapporna upp på baksidan av Sacré Coeur var många och väl uppe så blev det lite trängas med människor innan jag fick tag på en kaffekopp som avnjöts i solen, på trappan framför denna kända kyrka! En storslagen utsikt som tyvärr inte riktigt låter sig fångas på bild…

20120520-162607.jpg

20120520-162640.jpg

Inte var vi klara med shopping än. Jag hade läst om Abesses som låg i västra delen av Montmartre och vi vandrade ditåt. En lättnad efter den tidigare trängseln och många mysiga små butiker med hantverk, boutiquer med prisnivåer över vår budget och matbutiker av alla dess slag. Här intog vi även varsin kula glass av lyxkvalitet! Märket Amorino gör all glass från grunden, utan tillsatser och jag åt en kula chokladglass utan mjölk, perfekt för en chokladälskare som mig!

20120520-163021.jpg

 

20120520-163030.jpg

Garn? Nej, en chans att designa din egen lampa!

20120520-163041.jpg

Fisk och skaldjur!

När vi var klara i detta område började vi gå söderut men hamnade rakt i sexkvarteren där butiker av detta slag avlöste varandra:

20120520-163155.jpg

Vi insåg snabbt att vi nog skulle bege oss mot mer familjära områden och hittade en buss som tog oss ner mot rue de Rivoli. Att åka buss rekommenderas för övrigt, man får en chans att se lite av staden och sparar samtidigt på fötterna! Kaffe och nötter gjorde oss redo för en sista butikssväng (och ja, här sprack min budget helt!) innan vi åkte ut mot Vincennes. Middag intogs på samma ställe som på torsdagskvällen, en helt ok restaurang som framförallt utmärkte sig med sin trevliga service. Jag tror att jag nämnt det innan, men service måste vara ett av de allra viktigaste konkurrensmedel som finns!

Nu är vi åter på Drakboda efter en flygresa hem som inkluderade en av de mest hektiska mellanlandningarna jag varit med om! Fötterna har fått sitt, plånboken är något tunnare men med betydligt större vårgarderob och med fina vyer på näthinnan så känner jag mig redo för en hektisk arbetsvecka!

1 reaktion på ”Möta våren i Paris?”

  1. Det låter lite som om ni fick prova på sammasom vi – Paris är vackert och häftigt, men lite knepigt att turista i!
    Men ni verkar haft det rätt bra i alla fall! :)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen