Examinerad ridlärare 1

I veckan var jag nere på Bärby och examinerades för ridlärare 1 och jag tänkte att det kanske är några som är nyfikna på hur en examination går till, så här kommer en redogörelse för det!

På måndagskvällen när alla var installerade så började vi med lottdragningen. Här hade alla nerverna på utsidan. Vi skulle alltså lotta vilken ordning vi skulle rida i, vilket ämne vi skulle undervisa i och vilket ämne våra föredrag skulle handla om. Innan hade vi följt rådet från Ia och själva försökt rangordna våra preferenser så att beslutet skulle gå lätt. Lottningen innebar nämligen att man fick dra två ämnen och sedan välja ett av dem.

Jag drog för ridundervisning ”lösgörande arbete i skritt” samt ”skänkelvikning i skritt”. Jag valde då lösgörande arbete även om jag i efterhand borde ha valt skänkelvikningen eftersom det är enklare att i det ämnet tydligt få med ett ”hur ryttaren gör”, något som blev lite otydligt under min lektion.

För föredragen hade jag sån tur att jag drog två av de ämnen som var i topp tre på min priolista. ”Lösgörande arbete” samt ”Kyra A-B-C”. Eftersom jag under utbildningen fick ha min övningsföreläsning på just lösgörande arbete blev valet enkelt!

Efter lottdragningen kunde jag andas ut, äta middag och sedan gå ut och känna på Aska i ridhuset. Det blev ett kort ridpass men ville ändå känna igenom henne. Resan ner var otäck och vi var med om en olycka så det blev extra viktigt att känna så att hon kändes fräsch, men det var inga problem och jag var förvånad över hur fin hon kändes men hon var väl lycklig att slippa den meterdjupa snön… Mjukt ridhus var väl rena drömmen? ;)

Ridprovet var tisdagens första moment. Då rider man 4 – 6 personer samtidigt, på kommando och det gäller att visa hänsyn och inte krocka med varandra samtidigt som man rider sin häst väl. De tittar på allmän ridning och sits under hela programmet. I början visar man självständigt arbete i skritt och trav, de vill dessutom på kommando se ett antal halter samt några ryggningar. Vi fick visa två skänkelvikningar åt vardera håll (också här viktigt med hjälpgivning o dyl). Det självständiga arbetet i tölt på böjda och raka spår var vår utmaning i oktober då hon blev stark och föll isär men nu kändes hon riktigt fin och det var kul att få höra det sen från examinatorerna! Sista momentet är att vi en och en ska rida fram i trav i tvåpunktsits (korta lädrena 3-5 hål!), fatta galopp och galoppera ett varv på spåret för att sedan rida ner i trav igen. En övning som kan vara svår för många hästar och ryttare så jag är tacksam för Askas starka grundgångarter! Kändes som vi satte det fint! Däremot var jag lite osäker på hur skänkelvikningarna gick, hon var lite emot och lite ojämn i sidvärtesrörelsen, så det blev ett orosmoment inför slutbeskedet!

Ridundervisningen innebar att vi skulle hålla en 15 minuters lektion för 4 ridskoleelever från Bärby. De flesta hade varit med under vår utbildning så det var skönt och lite lugnande med bekanta namn och ansikten. Viktigt på ridundervisningen och som jag är ovan vid då jag mest undervisar enskilt är placeringen i ridhuset (stå stilla!), hur kommandoföringen används ”förbered…” ”med början av…” etc. På examinationen är det även väldigt viktigt med säkerhetskontroll och att ha ett allmänt säkerhetstänk genom hela momentet, samt att tydliggöra vad, varför samt hur övningen ska göras. Detta kändes också bra och jag kom framförallt till att börja undervisa med bra kontakt under lektionen. Det jag borde ha gjort är att haft en lite längre genomgång i början kring huret… nu blev det successivt under lektionen vilket nog funkade bra men var lite otydligare ur en examinationssynpunkt.

Teoriprov skrev vi också innan middagen. Ganska grundläggande och kort men inga poäng eller dylikt så alla var lite osäkra på hur långt de faktiskt skulle skriva, stackars Helene fick läsa prov bra länge på tisdagskvällen. Här blev det alla rätt!

Föreläsningen vi hade på onsdagsförmiddagen var jag faktiskt inte särskilt nervös för. Vi gick in en i taget och skulle föreläsa i 8 – 10 minuter. Viktigt att även här ha ett flyt och utgå från vad, varför och hur. Kändes bra och de var nöjda. Men å andra sidan är jag ju faktiskt lärare från början så att föreläsa känns ganska lugnt.  ;)

Fram till lunchen på onsdagen blev det sedan en spänd väntan där alla nojade över sina småmissar i ridningen eller i undervisningen etc, innan vi efter lunch en och en fick gå in till examinatorerna för besked. Jag som hade längst resa fick gå in först. Nervös var det men jag fick överlag mycket beröm även om jag i den lite spända examinationssituationen tappade lite struktur i början på ridlektionen som jag nämnde innan. Det kompenserades dock av pedagogiken och elevkontakten i övrigt samt allmänna rid och hästkunskapen, skönt! Det jag verkligen tar med mig är också att Hélène som såg Aska precis när hon var ny i Sverige verkligen såg en stor utveckling både sedan för 1,5 år sedan men även sedan i höstas, samma skillnad jag även känner i ridningen så det känns riktigt motiverande att fortsätta jobba vidare med hennes styrka och jämnhet nu!

1 reaktion på ”Examinerad ridlärare 1”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen