Femgångsdilemma

Hemkommen från stallet och har upplevt ett av de klassiska problemen vi femgångsryttare ställs inför ibland: avvägningen mellan bra tölt/trav och pass.

Assa har i grund och botten en fantastisk pass. Pass kräver dock att hästen suger tag i bettet och blir styv i ryggen. De senaste veckorna har jag i träningen fokuserat på lösgjordhet, lydnad och bärighet, vilket i kombination med att jag idag testade tyngre boots gav en bättre tölt och trav än jag upplevt på henne sedan innan fölningen. Men vad tror ni hände med passen? Den var i stort sett obefintlig!

Jag bad henne om pass och hon visade istället någon slags tölt som gick mer upp än fram och blandades med lite rollinslag. Min teori och mitt hopp är att det är den plötsliga omviktningen som gjorde henne lite förvirrad idag och att hon hittar passuget igen innan lördag. Risken är dock att det tar ett tag för henne att vänja sig och att jag får offra en del passkvalitet till förmån för bättre gångarter i övrigt. Lite surt då jag samtidigt vill lyckas bra i passgrenarna!

Om ni har några tankar, tips och idéer gällande detta så får ni gärna dela med er!

1 reaktion på ”Femgångsdilemma”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen