SM 2014!

Nu sitter jag på rummet på Strandgården och pustar ut efter en intensiv SM-vecka. SM i år var på otroligt vackra Wången, där man har fantastiska vyer över Alsen-sjön och vackra fjäll. Jag och Assa tävlade i Stilpass, Passlöp 250 meter och Speedpass.

Bankaos

Redan innan tävlingarna startade var det oro kring passgrenarna. Den nya passbanan som Wången byggt inför SM såg oroväckande smal ut och verkade dessutom vara ganska lös. Mycket riktigt så visade sig den även vara för smal och blev inte heller godkänd av domarna. Stilpassen förlades till den gamla, breda, men något ojämna passbanan. Under natten mellan torsdag och fredag arbetades det sedan intensivt för att bredda banan 20 cm. Fortfarande var banan smal för oss passlöpsryttare men nu var den godkänd enligt FIPO. Det lösa underlaget var dock kvar och det rådde delade meningar om huruvida banan var snabb eller ej, men de flesta lutade åt det sistnämnda. Likaså var avslutet på banan något av de läskigaste jag varit med om, en ganska tvär sväng i nedförsbacke. Helt ok i speedpass eller P3 (150 meter) där man har hunnit bromsa lite, men i P1 (250) så hade vi 50 meter på oss innan det började luta. Att komma in i kurvan i korsgalopp var rätt läskigt, men Assa redde ut det som tur var!

Uppladdning och träning

Tyvärr fick jag i vintras för mig att satsa på femgång som komplement till passgrenarna. Mycket lösgörande arbete var bra för Assa men galoppträning och att jag övat mycket läggningar från galopp har straffat sig när det gäller passens säkerhet. Hon har de senaste tävlingarna visat tendenser att vilja rolla mot galopp och då särskilt i starten av passlöpen. I övrigt har vi laddat ovanligt bra i och med att inte Landsmót var precis innan SM, vilket var fallet förra året.

Tävlingen

I stilpass höll vi oss helt enligt planen och skippade galopp i början. Nolla i läggningarna och sedan fullt ös i pass för att satsa på en bra tid. Tiderna landade på runt 9,20 så förra året gick det snabbare. Passkvalitetspoängen snittade på runt 6,0 och nedtagningarna på 5,0 då Assa inte alls tyckte det var nödvändigt att Stanna. Slutpoängen blev 5,21 och 16:onde plats totalt, 13:onde bland seniorerna.

I passlöp hade vi en hel del problem. Dels krånglade starten och det blev korgalopp i första starten. De följande två starterna gick sådär, ut i galopp och lite krångel innan passen kom igång ganska stabilt. Men då höll vi tyvärr inte hela tiden då hästen vi tävlade mot kom farandes som en kanon förbi oss i sken-galopp, vilket gjorde att Assa skuttade till och drog efter i fel gångart hon med. Sista löpet fick vi gå själva. Jag satsade på säkerhet för att få en tid och Assa var nog lite trött. Tiden slutade på blygsamma 28,39 sekunder men det kändes skönt att få till ett godkänt löp! Blev en 15:onde plats totalt eller 11:e plats bland seniorerna.

I speedpass som är 100 meter på tid så gick jag in med inställningen att det skulle bli kul att rida! Det var kul och vi spikade två godkända löp, ett på 9,20 och ett på 9,30 men tyvärr kändes hon även här lite osäker. För att hon inte skulle rolla upp i galopp fick jag rida lätt vänsterställd och det gjorde säkert att vi tappade dyrbara tiondelar. Placeringsmässigt blev det plats 21 (av över 30 startande) eller 17:onde plats bland seniorerna.

Förutom att vi tävlat har vi också hunnit med en hel del mysridning. Assa har blivit allt gosigare med åren! Vi har även övat upp hennes förmåga att springa bredvid cykeln och det var också ett kul sätt att variera hennes promenader på.

Sammanfattningsvis är jag nöjd med SM:et men är revanschsugen inför nästa säsong. I vinter ska vi inte galoppera utan ha mer fokuserad träning mot passlöp. Tölt, trav och mycket övergångar från halt. Vi ska även öva på att rida pass före och efter andra hästar.

Än har jag inga bilder på oss ”in action” så bjuder på två mysbilder istället:

assa_cykel_wangen
Cykelträning med gräspauser var en mysigt inslag!
Assa_vattenmys
Vi hittade ett vattendrag där Assa kunde få färsk rinnande vatten, mums!

2 reaktioner på ”SM 2014!”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen