Att hitta flow i ridningen

Känner ni igen den där känslan när man helt går in i något, blir helt fokuserad och helt koncentrerad på det man gör där och då? Det känns helt enkelt bra och det är en känsla som vi gärna eftersträvar i det vi gör och som anses få oss att må bättre psykiskt. Den känslan brukar med psykologi-språk kallas FLOW!

Jag brukar uppleva denna känsla rätt ofta vid hästträning, snowboardåkning, när jag föreläser eller klurar med bokföring! DVS både vid psykiska och fysiska aktiviteter. Men hur ska man då tänka för att uppleva FLOW lite oftare?

Man brukar säga att FLOW uppstår när vi har en utmanande uppgift som vi ändå känner att vi behärskar.

Är uppgiften för enkel så blir vi uttråkade. Något jag råkade ut för med min gamla Jarpur när jag kände att vi inte kunde utvecklas mer på tävlingsbanan utan ridningen gick mycket på rutin.

Är uppgiften för svår och komplicerad blir vi lät frustrerade, ger upp eller undviker uppgiften helt. Något man kan drabbas av ibland när man ställer för höga krav på sig själv eller ger sig in på en alltför komplicerad uppgift.

Som ryttare kan vi ofta utvecklas mer i olika övningar, och i träningen på ridbanan är det ganska vanligt att hamna i FLOW, eller vad säger ni? Jag tycker ”Lillan” är fantastisk att arbeta med just på grund av detta!

image
Lillan som för två veckor sedan inte töltade många meter...!

Att bara rida i skogen och andas in omgivningarna är för övrigt också bra för den mentala hälsan men mer ur ett  perspektiv som handlar om medveten närvaro.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen