Vårens träningshäst: Stefna frá Leirubakka

Stefna frá Leirubakka är ett sto jag har följt sedan hon föddes. Hon är undan Bryggja frá Árbakka och efter Kyndill frá Leirubakka och är därmed helsyster till min Kveikja som blir tre år i år:

Kveikja Föl
Bryggja och Kveikja
Kyndill frá Leirubakka (e: Keilir frá Midsitju)
Kyndill frá Leirubakka (e: Keilir frá Midsitju)

Stefna blir fem i år och reds in på Island för 1,5 år sedan innan hon kom till Sverige och sin ägare. Under det senaste året i Sverige har hon fått en lugn period med ridning, mestadels ute och bara lärt sig gå fram med ryttare. Nu när Anette skulle resa bort några månader så passade det bra att jag kunde ta Stefna på träning med fokus på vidareutbildning, kondition och att hitta renare gångarter. Stefna är i grunden nämligen väldigt mycket femgångare och valde gärna att gå i pass i alla tempon. På Island ansåg de henne vara ”ett hopplöst fall” men där håller jag inte riktigt med.

När hon kom hade hon inte så mycket framåtvilja och var dessutom rejält överviktig då hon bott på en lösdrift med fri tillgång till mat. Hos oss blev det hårda bud med begränsad fodertillgång och svettiga ridpass så nu börjar hon tappa vikt och dessutom bygga magmuskler. I takt med detta kommer även energin mer och mer. En annan bonuseffekt av en mindre mage är även att det är enklare att röra sig i annat än pass och både traven och skritten är riktigt fina. Tölten börjar vi ana och galoppen stärker vi för fullt, framförallt i uppförsbackar. När vi varit ute och ridit har Stefna även bjudit på någon sträcka i ren flygande pass så det visade sig att det inte bara var en styvhet i de lägre tempona det rörde sig om, kul!

Trav, Mars 2016
Trav, Mars 2016
Tölt, mars 2016
Tölt, mars 2016

Nu i helgen åkte dock Stefna hem till Öland igen men jag hoppas det inte var det sista jag såg av denna dam som jag med tiden tror kommer att bli riktigt fin! I sommar kommer fokus ligga på att forsätta bygga kondition och energi i kombination med att gymnastisera henne genom lösgörande övningar på ridbanan.

 

Stefna med Anette innan hemfärd.
Stefna med Anette innan hemfärd.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen